Milyen öltözetben és felkészültséggel vágj neki egy téli túrának?

2017. január 14. 09:58 - Laurik Szilvia


13612334_209550802779999_2631347780724113790_n_1.jpgTélen, hóban, a hegyekben túrázni maga az álom, hiszen már első gondaltra is felidézi a mesék csodás világát. Nagy pelyhekben hullik a hó, ragyog a nap, mi pedig soha nem múló mosollyal az arcunkon sétálunk felfelé, hogy aztán elénk táruljon egy emberekről mentes, hófödte a táj, ahol talán még őzikék is ugrálnak. Nos, ez az álom. 

A valóság pedig az, hogy kint a hegyekben mocsok hideg van és, ha nincs megfelelő ruházatod, akkor konkrétan öt perc alatt teljesen átázol, a végtagjaid elkezdenek "lefagyni", és  a Walt Disney filmek helyett majd a "Jégkorszak" ugrik be. Egy téli túra tervezésekor ezért a legfontosabb a megfelelő öltözet kiválasztása! Amíg nyáron spórolhatsz és konkrétan - egy kis túlzással - fittyet hányhatsz arra, hogy egy jó bakancson kívül mit veszel fel, addig télen ezt nem teheted meg! Alapvető fontosságú a vízálló ruházat és túracipő, valamint a megfelelő aláöltözet. Amíg nyáron, a szabadban bármikor átöltözhetsz és az izzadt pólódat egy szárazra cserélheted, addig télen erre nincs mód. Így az "elátkozott listán" az átázott túrabakancs és vizes zokni után a nedves és nedvesen is maradó felső ruházat következik. Amúgy ezzel nincs is baj, ha folyamatosan mozogsz és egy percere sem állsz meg. (Nyilván ez egy vicc.) Amint viszont megpihensz, azonnal érezni fogod a testedre - egy jeges mellényként - tapadó pólót. 

Így ha nem szeretnél százezreket költeni egy téli túra előtt, akkor az alábbi fontossági sorrendben szered be a megfelelő öltözetet: 

  1. téli túrára alkalmas, vízhatlan bakancs
  2. megfelelő aláöltözet - a témáról itt bővebben olvashatsz: http://www.mormota.eu/egyeb/milyen-egy-jo-alaoltozet 
  3. vízhatlan kabát
  4. vízhatlan túranadrág vagy térdig érő kamásli
  5. thermo béléses sapka, kesztyű és a nyakadat szorosan fogó sál
  6. vízhatlan hátizsák
  7. termosz, tele meleg teával :)
  8. fejlámpa (ez mindig legyen nálad, még nyáron is, tartalék elemmel együtt!)
  9. váltó hegymászó zokni vagy meleg gyapjú zokni - tippek zokni választáshoz: https://www.mountex.hu/tippek/zokni
  10. elegendő étel, energiaszelet

A 4-s pontra egy kicsit felhívnám a figyelmed, mert ha spórolni szeretnél, akkor szerintem leginkább a nadrágon lehet. A téli túranadrágok többségének csillagászati ára van (és bár valóban professzionálisak), de egy térdig érő kamásli a nyári nadrágra húzva (megfelelő aláöltözet) mellett remek szolgálatot tehet. Nyilván nem mindegy, hogy a Fátrába mész, vagy Norvégiába, de a tapasztalatom az, hogy ha havat is kell taposni az úton, egy ilyen kombináció megóv az átázástól és a megfázástól. Amúgy meg természetesen a snowboard nadrágok is tökéletesek ilyen célra. (A kamásli és sínadrág kombináció meg egyszerűen atombiztos megoldás.) 

Mielőtt azonban magadra húznál minden meleg és vízhatlan ruházatot, amit csak a túraboltok rád sóztak, a legfontosabb az, hogy alkalmazkodj a kinti hőmérséklethez. Ne felejtsd el azt sem, hogy menni fogsz - vélhetően egy szakaszon kőkeményen felfelé - így nem jó teljesen leizzadni és kimelegedni. Ha az indulásnál érzed a hideget, netán egy picit fázol, az jó :) mert, amint elkezdesz mozogni, már nem fogsz. 

Ha olyan helyre mész, ahol nagy hó várható, érdemes hótalpat bérleni, mert az nagyban megkönnyíti az utadat. Nem süllyedsz el a hóban, és nem úgy fogsz túrázni, hogy egy métert haladsz felfele, és utána 50 centimétert csúszol vissza. :) Hótalpat számos helyen lehet bérelni, általában kaució ellenében napi 500 Ft-ért. Szóval ezen nem érdemes spórolni! 

Hótalpas bérlés pl. itt: http://www.tengerszem.hu/?p=turabolt

13690751_208417189560027_2544893044571002746_n.jpg

A túrafelszerelésen túl pedig lenne még 2 fontos tanácsom egy téli túra megtervezéséhez.

  1. Sose menj turisták előtt lezárt területre, még akkor sem, ha látszólag nincs semmi veszély, ha süt a nap és kék az ég! Ezek az utak nem véletlenül vannak lezárva! Válhat hirtelen életveszélyessé a túraútvonal, lehet lavinaveszély és számos olyan eset, amire nem is gondolnál. Maradj csak a kijelölt utakon, és hidd el, egy téli túra önmagában hihetetlen élmény, nem kell feleslegesen fokozni a kalandot! :) 
  2. Készülj fel arra, hogy télen minden túrát sokkal lassabban teljesítesz, azaz számolj legalább plusz két-három órával! Nehéz a hóban felfele kaptatni, irtóra kivesz a hideg és a szokatlanul friss levegő, arról nem is beszélve, hogy a megszokottnál sokkal hamarabb sötétedik. Szóval indulj korán, válassz egy kb. 5 órásnak mondott túrát és ha nem vagy világjáró, akkor azzal bőségesen elleszel egy napra. 

Hajrá, hajrá! Indulj, menj! Mert ha jól látom, most is szállingózik a hó! :) 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://utazojogik.blog.hu/api/trackback/id/tr1412124377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása