Magyar tenger és olasz rizling

2017. október 12. 10:20 - Laurik Szilvia

Országos Kék Túra 4-5 szakasz (szerző: Duhay Dániel)

Élménybeszámoló: Országos Kék Túra 4-5 szakasz

Útvonal: Keszthely-Tapolca-Badacsonytördemic.

~27km (+/-500m szint), ~17km (+/-400m szint)

 22049980_1346954682096967_7111591338393728005_n.jpg

Az, hogy ma jó volt az idő (folyamatos, de nem tűző napsütés, kellemes meleg, semmi szél vagy felhő), az csak szerencse, viszont maga az út egyszerűen fantasztikus. A balatoni részéknél gyakorlatilag ugyan azon tájakat járjuk be, csak más oldalról, szögből. Ez igaz a Sümeg-Keszthely szakaszra is, viszont az hosszabb, picit fárasztóbb, de ez a két szakasz teljesítménytúrázóknak egy, kirándulóknak 2-3 nap alatt teljesíthető.

Ősszel vagy tavasszal hévízi, tapolcai fürdőzéssel, városnézéssel akár, nyáron balatoni strandolással megszakítható, toldható. Habár mindkét szakaszban vannak unalmas részek (pl. Tapolca-Lesenceistvánd szakasz), ezek kihagyhatók, ha valaki nem a pecsételőfüzettel, hanem csak úgy túrázik. A többi rész pedig tényleg maga a csoda.

3.jpg

A szintemelkedés nem vészes, ellenben amikor van, akkor meredek.

A hegyeket a szőlőskertek közt felfele kígyózó kis kanyargós utakon másszuk meg. Szusszanásnyi pihenők közben visszanézve a domboldalban a kis présházak, szőlőtőkék rendezett sorai, a távoli hegyek, a falvak egyre apróbb házai látszanak. Aztán feljutunk és a Tanúhegyek fogadnak a körpanoráma részeként. Majd folytatva az utat, a fák közül mind többször kerül elénk a Balaton. Ez a látvány kísér szinte végig vagy jobbról, vagy balról, mindig más szeletét mutatva, ahogy a hegyek kitakarják részeit.

1.jpg

Vállus környékén (4-es szakasz) van egy kis eldugott pados kilátő, ahonnan szinte a teljes tó látható.

Látnivaló a tavon es hegyeken kívül is van: Keszthelyen maga a város, a Festetics-kastély, Festetics-kilátó, Tapolcán a Malom-tó és a park, a barlang-fürdő.

Ajánlott étel-ital: balatoni hal, sajt, kenyér, bor.

Ajánlott irodalom: Hamvas Béla: A bor filozófiája. Egy csendes domboldalon, a napsütésben heverve, badacsonyi bort kortyolva. �

Utazási tanács: Ha vonattal utazunk, egyrészt végig az északi parton megy végig, szép a táj, másrészt jó fél nap csak az út, 7-8 óra oda-vissza.

Bővebb infó: https://hu.wikipedia.org/wiki/4-es_sz%C3%A1m%C3%BA_Orsz%C3%A1gos_K%C3%A9kt%C3%BAra_szakasz  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://utazojogik.blog.hu/api/trackback/id/tr6312956215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása