Erdély, ahol a medve nem játék

2020. február 13. 16:43 - Laurik Szilvia

Beszámoló egy körutazásról - szerző: Duhay Dániel

Az utazás apropója egy esküvői meghívás volt, Borospatakára. A helyszín szinte az Üveghegyeken túl van (amennyi szerpentinen vezettem, nem csak szinte), így jó ötletnek tűnt kibővíteni pár nappal az utazást, ha már maga az út nagyjából 10 órát tart. Érdemes minimum 4-5 napban gondolkozni a távolság miatt, hiszen 1-2 nap csak az utazás.

Erdély mindig érdekelt, illetve családi gyökerek is oda kötnek, nagyszüleim közül három is onnan származott. Habár már egyszer gyerekkoromban jártunk táborban arra, de sokra nem emlékeztem belőle.

Budapestről Mátészalkáig pályán lehet haladni, aztán a határig pár falu, majd Romániában már csak országút van. Kolozsvár előtt indul az A3-as autópálya, de mindössze 60 km hosszú, habár építkezés nyoma látszik mindenhol, lassan épül. Mindenkitől azt hallottam, milyen rossz a közlekedés, én viszont meglepődtem, hogy sok helyen jobbak az utak, mint itthon. Bár meg kell hagyni a helyiek fura hobbija, hogy kanyarban, záróvonalon előznek 110-el, annak ellenére, hogy több helyen is mértek a rendőrök, erre érdemes figyelni.

Elsőnek – mivel útba esett - Erdődöt néztük meg, a helyi várromot. Petőfi Sándor itt kötött házasságot Szendrey Júliával.

1_1.jpg

Innen az út Szovátára vezetett, mely  Székely-Sóvidék központja, európai hírű üdülőváros. Legnagyobb tava a sós vizű Medve-tó, mellette több kisebb tóval, gyönyörű szállodákkal, épületekkel. A sós víz gyógyászatilag a pikkelysömörre, bőrbetegségekre javalt, mivel meleg, a köszvényes, reumás betegekre is jó hatással van.

2_1.jpg

Majd Parajd következett, szintén a sóvidék része. Itt a fürdő mellett a fő nevezetesség a sóbánya, ahova busszal lehet lejutni. Asztma és egyéb légzőszervi betegségekre használják. Gyakran fél napokat lent töltenek a betegek. Van lent kávézó, pingpong asztal, kalandpálya, stb.

A bánya mérete elképesztő elsőre, mint egy földalatti város:

4.jpg

Van itt is sós strand, vize hasonló a Holt-tengerhez, folyton feldobja az embert, lemerülni lehetetlen benne.

Itt található az Áprily Lajos emlékház is.

Az út tovább Székelyudvarhely fele vezetett, ahonnan jól megközelíthető a Madarasi Hargita csúcsa. A nagyjából 30 km kitérő megéri, egyik legmagasabb csúcs a környéken, 1801 m magas, a környéket szépen belátni. A tetejét az utóbbi 10-15 évben kopjafákkal, keresztekkel szinte beültették, főleg magyarok. Ivó település felől út visz a menedékházig, ahonnan csak kb. 2 km a csúcs. Az út eleje kavicsos, utána viszont aszfaltozott, karbantartott a parkolóig.

Érdemes betérni Zeteváralján az Árpádháza csárdába: finom ételek, hatalmas adagok, kedves kiszolgálás. Mellesleg a belső tér is szép, hatalmas kemencével.

6.jpg

Innen az út már egyenes Borospatakára vezetett, a gyimesi hegyek közé, a csángók földjére, a Skanzen Fogadóba, ahol az esküvő volt. Az út a csíki medencén át megy.

Amikor a hegyeken átértünk, első látásra is gyönyörű volt és megtetszett a vidék: egy hatalmas puszta, ahol a székely falvak egymást érik, körben hegyek övezik, védik, mint egy kagylót.

Mindig szerettem a hegyeket. Ausztria, Szlovákia, Szlovénia is szép, azonban ott a hegyek hatalmasak, zordak, sziklásak. Itthon kedves, szelíd dombok inkább. Erdélyben ezek keveréke, gyönyörű, magas hegyek, viszont még emberközeliek.

A falvakon, mezőkön, majd újabb hegyeken átvágva érkeztünk meg a fogadóba. A gyimesek közti kis völgyben bújik meg, szinte már giccses: bárányok bégetnek, zöld fű, tiszta levegő, kedves kis parasztházak, kényelmes és meleg dunyhával, házi sütésű kenyér, patak csobog a kert végében…

8.jpg

Az esküvő után már ha itt jártunk, megnéztük az ezeréves határt, innen csak kb. 20 km, közben egy csángó lovas felvonulást is láttunk. Ez Erdély és Moldova határa, régen itt volt a magyar határ.

Gyimesbükkön a Rákóczi-vár romjai alatt, néhány méterre a hajdani román-magyar határtól áll a hajdani Magyar Királyi Államvasutak egyik legkeletibb, 30. számú vasúti őrháza. Az őrház 1897-ben épült a magyar és a román állam közti szerződés alapján, a Csíkszereda-Gyimesbükk-Palánka-Kománfalva vasútvonal részeként. Az állomás épületében kis kiállítás található, a várból pedig Pazar kilátás nyílik a vidékre.

Útban vissza Szépvízen volt a szállás, előtte a helyiek ajánlására még felmentünk a Szellő-tetőre. Ehhez a szépvízi tározónál kell egy kiváló minőségű, új úton menni végig az aszfaltozás végéig, majd onnan pár száz métert még a Kostelek tábláig kavicsos úton, tisztáson lehet parkolni. A csúcsig végig felvezet út, azonban terepjáró hiányában nem érdemes próbálkozni vele. Ez a környék legmagasabb pontja (1492 m), nagyon szép a kilátás és mindössze 3-4 km sétát jelent csak.

11.jpg

Szépvíz neve onnan származik, hogy Szent László a kunokat legyőzve lovával egy szikláról a patakba ugratott, és azt mondta: Igyál lovam, mert ez szép víz. Régen Szépmezőnek is nevezték.

A falu felett északra magasodó Pogány-havas előfokán gótikus kápolnarom van. A monda szerint Szent László építtette a kunok legyőzésének emlékére, a közelében levő sziklán pedig két lólábhoz hasonló bemélyedést Szent László lovának patkóhelyeként emlegetnek.

13.jpg

Ha már a közelben voltunk, átmentünk Csíksomlyóra is, megnézni a búcsújáró helyet.

A kálvária hegy lábától kaptatóval lehet feljutni a hegytetőn álló kápolnáig, ahonnan pazar a kilátás Csíkszeredára, a csiki medencére.

14.jpg

Sajnos a szépvízi szállás után már csak a hazaút maradt, viszont az úton szinte szembe jött egy templom: a csíkdelnei Szent-János templom. Szerencsére pont ott tartózkodott egy úriember, aki rögtönzött idegenvezetést tartott. Az 1300-as években épült, különlegessége a – sajnos csak részben fennmaradt – freskókon kívül a fakazettás mennyezet (ez inkább református templomokra jellemző), illetve a szárnyas oltár.

16.jpg

 

18.jpg

Rettentő sok látnivaló, túraútvonal van a környéken, akár csak a csíki medencében is.

Bobpálya (Gyimesfelsőlok), via ferrata/síelés/túra (Hargita), gyönyörű házak, székelykapuk, templomok, stb.

 

Hasznos tudnivalók:

  • kevés az autópálya, ezért a haladás nehézkes
  • helyiek vezetési stílusát szokni kell, sebességgel vigyázni, mert mérnek!
  • sok helyen lehet fizetni forinttal, euróval, de alap a lei
  • a medve nem játék! (juhászkutya sem): inkább csak nappal, csoportosan kiránduljunk
  • az árak nagyjából hasonlóak, mint itthon
  • habár sokan beszélnek magyarul (főleg székelyföldön), félreértés lehet: a feles tényleg az, a tészta édesség, stb. �

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://utazojogik.blog.hu/api/trackback/id/tr5215473224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AlexAston 2020.02.15. 07:27:01

Na várjunk csak. Már van aszfaltozott út fel a Hargita csúcs felé az Ivó völgyből? Pár éve még csak egy kavicsos, sziklás út vitt fel onnan, ahol gyalog, terepjáróval, vagy terep teher autóval vittek fel. Az csinálták meg? Én még anno sétáltam 6-7km-t, ami jó volt, de már lehet nem élvezném :)

Daniel Duhay 2020.02.15. 15:46:15

@AlexAston: nem tokeletes, de a szallasokig fel lehet menni, nem csak terepjaroval.

Kotit 2020.02.15. 21:09:15

Jól értem: másodszor jársz Erdélyben és blogot írsz róla?

AlexAston 2020.02.15. 21:46:13

@Daniel Duhay: Az mindegy. Ami régen volt, annál csak jobb lehet :)

Laurik Szilvia 2020.02.15. 21:57:19

@Kotit: nem igazán értem a beszólás okát?!
Ahogy a blogom ismertetésében is olvasható, az utazásainkon és a túráinkon szerzett tapasztalatainkat és élményeinket osztjuk meg! Leírjuk, ami tetszett és azt is, ami nem, ezzel együtt esetleges programötleteket adva másoknak. Nem Erdélyről írunk blogot, hanem egy erdélyi utazás élményét osztottuk meg, úgy, ahogy akkor és ott átéltük. Vagyis, ahogy ezt most Dani élte át.

2020.02.15. 22:45:04

@Kotit: mert van egy szabálykönyv, ami szerint csak 47 látogatás után lehet írni Erdélyről? Mi ez a hülyeség?

Daniel Duhay 2020.02.17. 07:09:37

@Kotit: igen. nem vagyok szakerto, de ez a bejegyzes nem a hely ismertetese, egy utazas leirasa, tapasztalataim irtam meg.
süti beállítások módosítása