Egy nap a városban

2020. április 23. 13:30 - Laurik Szilvia

Bergeni pillanatok

Norvégiába alapvetően túrázni indultunk és kizárólag szinte olyan programokat szerveztünk, amelyek alatt nagy szenvedélyünknek, a természetjárásnak hódolhattunk. A hat napos kint tartózkodásunk alatt egyetlen napot szerettünk volna nagyobb városban tölteni, így félidőben megszakítottuk a csúcstámadásokat és 24 órára a túranadrágot farmerre cserélve elindultunk Bergenbe.

20170711_165150-01.jpeg

Szállásunktól összesen 170 km-re volt Bergen, de ez az oda-vissza utazással közel 7 órányi kocsikázást jelentett (szerencsére mindezt) a fjordok között, így ha Norvégiában autós utazást tervezel, akkor pár dologra mindenképpen fel kell készülnöd:

  • nincs autópálya, csak autóút és a megengedett sebesség általában 60 km/óra 
  • az utak többnyire kétsávosak és nem túl szélesek
  • a norvégok rendkívül szabálykövetőek, így egyrészt senki sem megy gyorsabban, másrészt az utak kamerázva vannak és nincs az a mennyiségű NOK ami elég lenne egy-egy büntetésre
  • ha a fjordok között kocsikázol, akkor gyakran kompra kell szállnod, amelyek óramű pontossággal, menetrend szerint járnak (akárcsak nálunk a gyors 7-es).

A fentiek alapján tehát biztosan nem fogsz tudni majd száguldozni, így egy Budapest-Balatonfenyves távolságot (kis városnézéssel egybekötve) kb. egy nap alatt lehet megtenni. De amúgy meg, miért is rohannál?

A táj eszméletlen, végeláthatatlannak tűnő, kacskaringós utak vezetnek a fjordok, vízesések és csupasz sziklafalak birodalmában, ahol hol esik, hol fúj, hol pedig ragyog a nap és szivárvány íveli át a meseszerű képet.

Jó itt autózni, akár végcél nélkül is. Egy ilyen egyszerű utazás alatt is maximálisan átjön a norvég életérzés: a hihetetlen nagy terek, a szabadság, az időjárás okozta drámai hangulat és az a végtelen nyugalom, amely átjárja az egész országot. Mindezt magadba szívva, biztos vagyok abban, hogy kedved sem lenne a gázpedált nyomva átsuhanni, csak lassan haladni és elraktározni mindent, amit csak lehet.

20170714_121043-01.jpeg

Mi éppen egy kompra vártunk, amikor azon kaptam magam, hogy nem akarok még ötvennel se továbbmenni, hanem csak ülni szeretnék a parton, csöndben, ha lehet totál egyedül. Szóval, ha most újra egy autós körutazást szerveznék, akkor (hiába az ezer látnivalóval) hagynék időt a teljes lelassulásra. Így minden ide vágyónak azt tanácsolom, hogy az utazás alatt legyen legalább egy olyan napod, amelyre nem tervezel semmit, mert könnyen meglehet, hogy életed egyik legszebb napja ez lesz.

20170711_224850-01.jpeg

Értünk azonban megjött a komp és kirakott a túlparton, hogy folytassuk utunkat Norvégia második legnagyobb városába. Apropó, míg el nem felejtem: a bergeni kiruccanáshoz kevés lesz egy nap, így ha teheted, akkor legalább egy éjszakára foglalj magadnak szállást, mert különben erősen olyan érzésed lehet, mint, amikor hulla fáradtan és elgyötörten a velencei karneválon reggel kiraknak a buszból mondván, hogy "élvezd!" és este már érted is jönnek.

Röviden Bergenről:

A várost 1070-ben alapították és a középkorra Skandinávia egyik legjelentősebb területe lett. A 13. század végétől a Hanza-szövetség egyik legfontosabb telepe itt működött, főként az északi partokról érkező szárított tőkehal miatt. A Hanza városrészt kerítéssel kerítették el a város többi területétől és a Bryggen, azaz „a rakpart” nevet kapta.

Sajnos az 1900-as években a műemléknek számító házak fenntartását elhanyagolták, egy részüket lebontották és a helyükre pedig ötemeletes lakóházakat építettek. 1955-ben pedig a megmaradt épületek egy része tűzvész martalékává vált.

A megmaradt kerületet az Unesco a világörökség részének nyilvánította és az eredeti állapotában megmaradt 61 épület a mai napig megtekinthető. (Ezek többségében múzeum épületek, éttermek és szuvenír boltok.)

20170711_175410-01.jpeg

Bergen, Norvégia délnyugati partján fekszik, Hordaland megyében, amelynek egyben a székhelye is. A várost az enyhe és nedves tengerparti klíma jellemzi. Kisebb mértékű a nyári-téli hőmérséklet-ingadozás, és itt az országban a legmagasabb az átlaghőmérséklet. A januári középhőmérséklet 2,8 °C, a júliusi 15,1 °C, valamint itt a legmagasabb az átlagos éves hőmérséklet Norvégiában. Bergen az esernyők városa, évente átlagosan 213 nap esik csapadék.

(Bővebb infó: https://hu.wikipedia.org/wiki/Bergen)

Tehát közel 3 órás utazás után, esernyőt és esőkabátot rántva megpróbáltunk a városközpontban (kisbusszal) parkolóhelyet találni és a fennmaradt 8 órában pedig felfedezni a várost. Itt lenne kapásból két tanácsom:

  1. ha lehetőségeid engedik (ahogy már utaltam erre), akkor mindenképpen foglalj Bergenben egy éjszakára szállást, mert képtelenség élvezettel fél nap alatt körbejárni
  2. ha te is kisbusszal szeretnél a belváros közelében parkolóhelyet találni, akkor sajnos készülj fel a legrosszabbra: a legtöbb belvárosi parkoló mélygarázs, ahova a magassági korlátozás miatt nem fér be egy kisbusz; a felszíni, nagyobb parkolók (többségükben) üzletekhez tartoznak, így ezeken a területeken max. 1 óráig lehet parkolni; nyáron a város tömve van turistákkal, ami szintén csökkenti a szabad helyek számát. Szóval lehet célszerűbb kicsit a város szélén megállni és az őrjöngéssel, tolatásokkal és centizésekkel teli 45 percet egy kellemes sétára cserélni!

Természetesen Bergen is, ahogy egész Norvégia csodaszép és nagyon megkapó látvány, ahogy a nap sugarai megvilágítják a kikötő sokszínű házait.

20170711_203914-01.jpeg

Ha ezt az egy napot újratervezhetném, akkor biztosan nem az órámat bámulva, megállás nélkül múzeumról múzeumra rohannék, hanem megpróbálnék egy képzeletbeli időutazáson részt venni. Kalandozásaimat a Bryygen varázslatos sikátorai alatt kezdeném, majd kisétálva a tengerpartra szép lassan közelíteném meg azt a híres Halpiacot, amely az 1200-as évektől a kereskedők és halászok találkozóhelye.  Majd itt egy haltál válogatással a kezembe leülnék és ebéd közben csak nézném azokat a hajó óriásokat, amelyek tökéletes manőverekkel közelítik meg a norvég partszakaszt. Ezután innék egy kávét a napsütötte kikötőben, majd átsétálnék - az összesen párszáz méterre található - Floibanen siklóhoz, hogy megnézzem egész Bergent, felülről is.

20170711_165812-01.jpeg

A városban amúgy számos látnivaló van, amelyek közül talán a legfontosabbak a Bryggen (hanza-kereskedőházak sora), a Floibanen, Edvard Grieg háza, Ole Bull villája, az Ulriksbanen drótkötélpályás felvonó (amely az Ulriken hegyre visz fel), a bergeni Akvárium Norvégia legnagyobb és legrégibb ilyen intézménye és a Fantoft fatemplom.

További tippjeim a bergeni pillanatokhoz:

  • itt is legyen nálad vízhatlan cipő és esőkabát vagy esernyő, mert nyáron max. 15 fok van, fúj a szél, gyakran esik, így vizes ruhában nem túl kellemes az egész napos városnézés
  • a szuvenír vásárlást ne hagyd a nap végére, mert a legtöbb üzlet viszonylag korán bezár, így lehet – ha nem vagy résen – üres kézzel távozol
  • életem legdrágább szendvicsét (átváltva 6000 Ft) Bergen egyik kis utcájában ettem, mert azt hittem, hogy itt olcsóbban megúszom, de tévedtem. Az árak között nincs extra nagy különbség, így sajnáltam, hogy ezt a pénzt nem a Halpiacon költöttem el, mert valószínűleg az ízélmények tekintetében jobban jártam volna. 
  • a Halpiac természetesen nemcsak a halakról szól, így itt érdemes alaposan körülnézned, mert igazi gasztro kincsekre lehet bukkanni
  • a felvonózás legyen a kötelező programod része, de lehet célszerűbb a Floibanen helyett az Ulriksbanent választani, mert az magasabbra visz fel, így onnan a panoráma is szebb lehet
  • ha nem szeretnél irdatlan sok pénzt elszórni és csak egy egynapos látogatást tervezel, akkor érdemes szendvicseket csomagolni, termoszban kávét vinni, mert saját tapasztalatom az, hogy egy nap alatt akár 6000 Ft-ot is el lehet nyilvános WC-ben pisilni (viszont legalább azok vannak és bankkártyával működnek, így nem kell apróval felpakolni a zsebeidet)
  • ha kultúrsokkra vágysz, akkor érdemes kiváltani a Bergen-kártyát, így szabadon (sorban állás nélkül) barangolhatsz múzeumról, múzeumra 
  • utazás előtt ellenőrizd a telefonodat, hogy mennyi kép van rajta, nehogy úgy járj, mint én - összesen 10 fényképet tudtam készíteni, mert előző napi túrák felvételeivel megtelt minden szabad hely

... és nem utolsó sorban újra csak azt tanácsolnám, hogy a rohangálás helyett lassulj le és élvezd azt, hogy életed egyik napját a fjordok kapujában töltheted el! 

1587638028055_20170711_203241-01.jpeg

20170711_180608-01.jpeg

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://utazojogik.blog.hu/api/trackback/id/tr3615634724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Laurik Szilvia 2020.04.28. 12:14:09

@Nortonmanx: köszönöm a kommentet, a kedves szavakat és a hasznos tippeket! :) Soraidat olvasva, biztos vagyok abban, hogy akkor a május 17-ét választjuk majd a visszatérésre és a teljes lelassulásra! A bergeni naplemente és az éjszaka nekünk kimaradt, így azt (is) be kell pótolnunk! :)
süti beállítások módosítása