Elfeledett hegyek, magányos túraútvonalak a Balaton-felvidéken

2021. július 15. 00:56 - Laurik Szilvia

A tanúhegyek vonzásában (3/2)

A blogom írásával az utóbbi időben kicsit elmaradtam, mert továbbra is szeretném ezt egy olyan hobbinak megtartani, amely mindenfajta elvárástól és kötöttségtől mentes, amolyan - talán mások számára is - hasznos énidő. Ezt csak azért szögezem le így, már a legelején, mert az elkövetkezendő úti beszámolók képsorai nem lesznek mindig a legaktuálisabbak, azaz lehet, hogy amíg a jelenben tombol a hőségriadó, addig én sapkában és sálban pózolok egy hegytetőn. Amúgy sokat gondolkoztam azon, hogy így érdemes-e belevágni az elmaradt útvonalak megosztásába, de aztán arra jutottam, hogy ami szép és különleges, az minden évszakban az. Tehát azoknak, akik a kevésbé ismert kirándulási tippeket keresik, azoknak remélem, hogy így is tudok adni és újat mutatni.

Szóval, ahogy eddig is, továbbra is magányos túrázók táborát erősítjük, így amikor a napsütéses órák száma már mérhető volt, és az első turisták is megjelentek a Balaton körül, elhatároztuk, hogy a vízparttól távolabb eső (Haláp és Somló) tanúhegyeket fedezzük fel. Utunk arra a két vulkanikus képződményre vezetett, amelyről egyrészt semmit sem tudtunk, másrészt kizárólag tényszerű információkhoz jutottunk a Google találatai alapján. Tehát amolyan érzelmekkel és tapasztalatokkal átitatott leírást nem találtunk, és ez különösen tetszett, mert így mindenfajta prekoncepció nélkül vághattunk neki az útvonalak megismerésének.

Mindkét hegyben az a különleges és igencsak megkapó, hogy kellően vadregényesek, már nem éri el őket az a fajta "menő” és „felvágós” életérzés, amelyek a Balaton-felvidék egyes részeire igencsak jellemzőek, így kiesnek a turisták legkedveltebb állomásaiból. Viszont semmivel sem kevesebbek, sőt! Magányos, toszkán hangulatot idéző lugasaikkal, páratlan panorámát biztosító kilátópontjaikkal igazi top helyszínek, amelyeket, akár csak egy félnapos programnak beiktatva is érdemes felkeresni!

polish_20210714_134628180.jpgElső utunk a Zalahalápon található Haláp tanösvényre vezetett, amely Szigligettől 20 km-re, Tapolcától mintegy 6 km-re fekszik. Az egykori 358 m magasságú tanúhegy, ma lényegében egy különleges formátumú tájseb, amely az itt folytatott bányászatnak köszönhetően mára csak 291 m. Távolról jellegzetes "U" alakjával hívja fel a térségben kirándulók figyelmét, amelyet igazából a bányászatból hátramaradt - mintegy hatalmas - kráter alkot.

3_9.jpgA Halápi tanösvény talán azért sem annyira ismert, mert csupán 2 évvel ezelőtt, 2019. tavaszán nyitották meg (ezt az évekig elzárt területet) az érdeklődök előtt. Az útvonal összesen 3 km, azaz másfél óra alatt kényelmesen bejárható, rövidsége ellenére pedig számos érdekességet tartogat.

5_8.jpgA helyszínt amúgy a "magyar Stonehenge"-ként is emlegetik, hiszen a páratlan panorámájához egy nem mindennapi szoborpark is társul. A terület ezen része az Ébredő Vulkán nevet kapta, amelyet Rhea Marmentini és Balanyi Zoltán szobrászművészek bazalt munkái alkotnak.

6_8.jpgA kiépített szoborpark persze csak egy kis része az olykor futurisztikus, olykor vadregényes útvonallal rendelkező, mintegy 6 millió éves balatoni tanúhegynek. A terep viszonylag sík, mondhatni szintemelkedéstől mentes, így azt hiszem, hogy korosztálytól függetlenül, élvezettel bejárható a régió ezen különleges helyszíne. 

A kirándulást a "kráter" szélére épített kilátó koronázza meg, amelyhez egy jól karbantartott, meredek lépcsősor vezet. Elhatároztam, hogy ha egyszer újra ellátogatok ide, akkor azt biztosan naplementében fogom megtenni, mert mesebeli látványt nyújthat a vörösen izzó táj, amelyben jól kivehető a Balaton, a Gulács, a Csobánc, a Szent György-hegy és a Tapolcai-medence.

8_5.jpgAnnak ellenére, hogy maga a tanösvény nem hosszú, szerintem ide nem érdemes futva érkezni, csak azért, hogy gyorsan körbejárjuk, aztán kipipáljuk. Megérdemli a rá szánt időt, mert sokkal többet ad, mint azt talán első ránézésre gondolnánk! Így azt javaslom, hogy az állandó pörgés és rohanás helyett, inkább lassulj le! Keress egy kietlen padot (amelyből szerencsére itt bőven akad), piknik kosaradból teríts meg, tegyél az asztalra egy jó üveg balatoni bort és a táj szépségében elmerülve olvasd el Haláp legendáját, amely az utolsó óriás, Balaton lányának állít emléket. A könnyfakasztó, csodaszép történet után pedig újra nézz fel, és garantálom, hogy már másként fogsz tekinteni erre a vidékre.

4_8.jpgTippek az ide látogatóknak:

  • a helyszínre érkezőket kényelmes, nagy parkoló várja (ahova amúgy a GPS egyből odavezet)
  • ehhez a túrához térkép vagy egyéb alkalmazás nem szükséges, az útvonal jól követhető ás látható táblákkal jelzett
  • annak ellenére, hogy a terep könnyű, én mégis túrabakancs vagy legalább egy sportcipő használatát javaslom, mert az erdei- és a kilátóhoz vezető úton az hasznos lehet
  • a lebányászott hegytető szinte végig "nyílt" terep, így a nyári melegben feltétlen ajánlott a napsugarak elleni védekezés
  • a terület sík és még jó időben is szeles, így akár egy családi sárkányeregetésnek is remek helyszíne lehet
  • az útvonal maximálisan kutyabarát, így a túrakedvelő négylábúakat vétek otthon hagyni
  • a tanösvényen semmilyen vízvételi lehetőség sincs, így ha kihagynád a pikniket, akkor is érdemes kellő mennyiségű folyadékkal készülni

polish_20210714_134726037.jpgKövetkező utunk a Bakony szélén található Somló hegyre vezetett, amely 431 m-es magasságával szigetszerűen emelkedik ki a környező síkságból. A Keszthelytől mintegy 60 km-re, Ajka közelében található, szintén vulkanikus eredetű tanúhegy azt hiszem, hogy már teljesen kiesik a Balatonon nyaralók és túrázók érdeklődési köréből. Pedig az itt található, közel 10 km-es, kacskaringós, olykor igencsak kaptatós túra egy igazi gyöngyszem.

Érdekes amúgy, hogy, ahogyan távolodunk a Balatontól - közelítve a hegy felé - úgy tűnik el szép lassan az a táj és hangulat, amelybe oly sokan szerelmesek vagyunk. Talán még némi csalódást is éreztem az odaúton, gondolván, hogy most biztosan nem kapom meg azt a látványt és érzést, amelyet az eddigi, tanúhegyeken tett túráink biztosítottak. De ahogy az utolsókból elsők lesznek, úgy lett a kedvencünk a Somló hegy.

polish_20210714_134511061.jpgAhogy felkanyarodtunk a Szent Margit-kápolnához (túra kiindulási pontja) vezető útra, azonnal éreztük, hogy igen, ez pont az lesz, amire vágytunk. Hegyre futó szőlőültetvények, ódon présházak, páratlan panorámával rendelkező borászatok mellett haladtunk el, először négy keréken, majd két lábon tovább. Leírhatatlan az a csend és nyugalom, amely egyfajta burokba zárja a hegyet.

3_10.jpgA 3 órás túrát a szakmai oldalak mind a könnyű útvonalak közé sorolják, de most kivételesen én ezzel nem feltétlen értek egyet. Persze az is lehet, hogy a szerencsére egyre nehezedő potyautasom cipelése és a meleg vett ki belőlem kellő lendületet, de rövid kaptatónak leírt szakaszokat én viszonylag hosszúnak érzékeltem.

Szerencsére a kertekből kilógó friss meggyek biztosították a kellő gyümölcscukrot ahhoz, hogy tartva az általunk kitűzött tempót elérjük a sűrű erdő szélén, 367 m magasságban található Somló várát.

polish_20210614_135135906.jpgA vár jelenleg felújítás alatt áll, viszont nagy kár lenne visszafordulni a lezárt bejáratánál. Az erődítmény oldalán ugyanis vezet egy alig észrevehető, keskeny út, amely mintegy megkerüli a várat és elvezet az előtte található sziklaperemhez. Innen visszanézve a Somlói vár egészével együtt, egy teljes körpanorámában belátható az egész táj. 

polish_20210614_135030432.jpgA hegy oldalában felfedezhető a Szent István-kilátó, messzebb a Bakony vonulata és a balatoni tanúhegyek. Minden túlzás nélkül állíthatom, hogy a csodás táj, itt tényleg a lábad előtt hever. Szóval azt javaslom, hogy ha te is útra kelsz, akkor (a kilátó helyett) ezen a ponton pihenj meg.

1_11.jpgAkárcsak a Haláp tanösvényen, távol mindentől, a hegy oldalában adj magadnak 10 percet, amely csak a tiéd és a pillanaté. Mi ezt szerencsére megtettük, és egy véget nem érő "flow élményben" haladtunk tovább a kilátóig, ahova végül bevallom, fel sem mentünk, mert úgy éreztük, hogy többet, jobbat már nem kaphatunk.

polish_20210714_134106012.jpgMivel a túrajelzések és a kacskaringós utak itt gyakran váltják egymást, így az útvonal pontos leírásába most sem megyek bele, hanem inkább megosztok egy oldalt, amely segítheti a tájékozódást. (Részletekért kattints ide: https://kirandulastippek.hu/bakony-veszprem/somlo-maganyos-tanuhegy-a-bakony-szelen)

Tippek az ide látogatóknak:

  • a terep miatt, pláne esőzést követően a túrabakancs használata feltétlen ajánlott
  • kisgyermekkel érkezőknek babakocsi használata helyett, kizárólag hordozót javaslok
  • parkolási lehetőség a Szent Margit-kápolna mellett található, amely június elején még ingyenes volt
  • teljes túra, pihenő nélkül 3 óra, így elegendő folyadék és némi harapnivaló szükséges lehet, de ha nem szeretsz sok dolgot magaddal cipelni, akkor a kilátó aljában található büfé számodra egy tökéletes pihenő lehet

 Értékes pillanatokat, jó kalandozásokat kívánok! 

További képek a Haláp tanösvényről: 

img-9708.jpg

img-9714.jpg

panorama_kicsi_3.jpg

1_12.jpg

További képek a Somló túráról: 

2_11.jpg

polish_20210714_134341175.jpg

polish_20210714_134233168.jpg

polish_20210614_134857146.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://utazojogik.blog.hu/api/trackback/id/tr2016627536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása